Održan prvi dan međunarodne strategijske igre INTERMARIUM u Osijeku

Fakultet za odgojne i obrazovne znanosti i Studentski  zbor Fakulteta za odgojne i obrazovne znanosti organiziraju zanimljiv događaj. Riječ je o  međunarodnoj strategijskoj igri Intermarium koja je osmišljena u Poljskoj, a prvi puta odigrat će se i u Republici Hrvatskoj u razdoblju od 13. do 15. studenog 2019. u Osijeku, Slavonskom Brodu i Slavonskom Kobašu. Igra je nastala u poljskom gradiću Łańcut 2018. godine, a izdavač igre je Fundacja Jagiellońska (www.jagiellonska.org). Idejni začetnik igre je Maciej Trojnar, a autori: Łukasz Wrona i Sebastian Wacięga. Grafičku obradu igre osmislili su Tomasz Łomnicki i Julia Ulman. Ovogodišnji su partneri, uz Poljsku, Hrvatska, Mađarska i Slovačka. Pobjednici igre u svakom gradu idu na europsko finale u Poljsku.
 
Igra je povijesne tematike, a igra se u skupinama od 20 do 35 ljudi. Igra je simulacija međunarodnih odnosa u srednjoj i južnoj Europi od 1918. do 1939. godine. Igrači preuzimaju ulogu diplomata - predstavnika država, nacija ili diplomatskih misija koje su nazvane stranama. Svaka strana ima 1 do 4 igrača. Na sredini dvorane nalazi se karta srednje Europe kakva je bila 1918. godine na kojoj su označene države i pokrajine. Svaka je država označena drugom bojom. Igrači odabiru jednu državu te dobivaju kartice i kartu svoje države s označenim pokrajinama. Na karticama su napisane misije i operacijski bodovi koji služe igračima za unaprjeđivanje države. Na kartama koje dobiju određen je stupanj razvoja države, jačina vojske i društveno uređenje. Igrač tijekom igre može dogovarati sporazume s drugim zemljama, mijenjati društveno uređenje i ulagati u razvoj infrastrukture. Igrači mogu objavljivati rat susjednim državama i osvajati pokrajine, a etničke manjine (Ukrajinci, Makedonci, Bjelorusi) mogu sporazumno dogovarati osamostaljivanje i stvaranje nove države. Ova strategijska igra financirana je sredstvima poljske vlade, a naziv Intermarium označava područje između triju mora: Baltičkog, Crnog i Jadranskog. Ove godine zemlje partneri su Hrvatska, Slovačka i Mađarska, stoga će se tri igre organizirati u Hrvatskoj:
 
13.11. 2019. organizacija igre u Osijeku, Fakultet za odgojne i obrazovne znanosti, nastavna zgrada FOOZOS-a, Cara Hadrijana 10, prostorija 39, početak u 12 sati
14.11. 2019. organizacija igre u Slavonskom Brodu na dislociranom studiju Fakulteta za odgojne i obrazovne znanosti, Gundulićeva 20, Slavonski Brod, dvorana Ivana Brlić Mažuranić, početak u 15 sati
15.11. 2019. organizacija igre u Slavonskom Kobašu od 14 sati
 
Mislite li da možda možete preokrenuti tijek povijesti?
Povijest Europe u igri Intermarium može biti drugačije od one stvarne.
 
Igru će u Hrvatskoj provoditi animatori Josip Jagodar (prevoditelj igre na hrvatski jezik i glavni organizator), Igor Ilić, Tihana Novoselac i Tomislav Sarić, a kao gosti će prisustvovati idejni začetnik Maciej Trojnar sa svojim suradnicima.
Pozivamo sve studente FOOZOS-a da se pridruže i uključe u ovaj zanimljiv događaj ili u Osijeku ili u Slavonskom Brodu!
 
Projekt „Trimarium. Igra simulacije velikog formata kao sredstvo podrške i suradnje u obliku Tri mora.” financira se iz sredstava Ministarstva Vanjskih Poslova u sklopu natječaja „Dyplomacja Publiczna" (Javna diplomacja) i proračuna Podkarpatskog Vojvodstva (Województwo Podkarpackie).